Vuosina 1788 – 1790 käyty Ruotsin ja Venäjän välinen sota päättyi Värälän rauhaan ilman selvää voittajaa ja rajamuutoksia, mutta se vaikutti aikanaan suuresti Kouvolan ja Kymenlaakson vaiheisiin. Sotilasleirit, siviiliväestön kokemat tapahtumat ja tietysti itse kuningas Kustaa III:n oleskelu Kymenlaaksossa ovat tallentuneet lukuisiin tarinoihin.
Kustaan sota -kansanooppera kertoi näitä tarinoita hyödyntäen paikallisen kansan elämästä sodan aikana valtakuntien rajana toimineen Kymijoen varrella. Esitys oli yönäytös ja paikkana Anjalan kartanon jokinäyttämö.
Pääsimme oopperan tunnelmaan jo Anjalan kartanon piha-alueelle tultaessa, kun lapset kirmailivat yleisön keskellä ja näyttämöllä ja ajan henkeen puvustetut sotilaat puuhastelivat omissa leireissään kahden puolen katsomoa. Kun ensimmäiset sävelet 29 laulusta kajahtivat ilmoille, istuttiin jo tukevasti katsomon penkillä matkalla parin sadan vuoden takaiseen historiaan. Tarina eteni sävelten ja tanssien matkassa kronologisesti alkaen Kouvolan kylän elämän kuvauksesta edeten lopulta kiivaiden taistelujen kautta Värälän rauhaan. Välillä oltiin ruotusotamiesten leirissä ja Valkealan pappilassa hoitamassa taistelussa haavoittunutta Ruotsin kuningasta. Väliajalla kahviteltiin kahvilamakasiinissa ja tutustuttiin Anjalan kartanomuseoon, sen verran mitä pimenevältä illalta vielä näki.
Elämysmatka lunasti ennakko-odotukset. Kansanoopperassa oli mukana yli 120 kuorolaista ja näyttelijää Kymenlaaksosta. Välillä hyvin tyynienkin kuoro- ja yksinlauluosuuksien väliin mahtunut venäläisten sotilaiden kiihkeärytminen kasakkatanssi hurmasi. Savuiset ja kovaääniset taistelurymistelyt imaisivat nekin mukaansa. Mieleen jäi myös rakkaustarina kouvolankyläläisestä Annista ja ruotusotamies Matista, jotka sota erotti. Mahtavan Katariinan ja tylyn Kustaa III:n kahdenkeskistä kahinointia olisin kuitenkin nähnyt mielelläni – nyt heidän osuutensa jäi näytelmäksi pieneksi.
Jouni Sjöblomin käsikirjoittama ja säveltämä ja Piia Kleimolan ohjaama teos oli voimainnäyte, jossa kymenlaaksolainen tieto-taito ja yhteistyö, historia, luonto ja kulttuuri yhdistyivät upeaksi visuaaliseksi elämykseksi. Kansanoopperan tuotannosta vastasi Kymijoen esittävän taiteen tuki ry. Retkelle osallistui 30 yhdistyksen jäsentä ja kulttuurin ystävää Kouvolasta ja lähiympäristöstä. – mv –
Vastaa