Kuusankosken retkeilijät tutustuivat kevätmatkallaan 28.5. kahteen Tuusulanjärven taiteilijakotiin: Ainolaan ja Halosenniemeen.
Sibeliukset muuttivat Ainolaan vuonna 1905 ja asuivat siellä kuolemaansa asti. Jean Sibelius kuoli 1957 ja Aino Sibelius 1968. Ainolan puutarhassa omenapuiden katveessa on heidän viimeinen leposijansa.
Ainolan opas kertoi mielenkiintoisesti talosta ja perheen elämästä. Jean Sibelius vaati säveltäessään taloon täyttä hiljaisuutta, ja Aino Sibelius teki kaikkensa taatakseen miehelleen työrauhan. Hiljaisuuden vaatimus oli otettu huomioon myös Lars Sonckin suunnittelemassa rakennuksessa: vesijohtoja ei ollut ja rännit olivat puiset.
Valtio osti Ainolan vuonna 1972, ja kaksi vuotta myöhemmin se avattiin museona.
Pekka ja Maija Halosen punahonkainen ateljeerakennus valmistui 1901 ja oli siitä lähtien suosittu taiteilijoiden kohtaamispaikka. Tänä kesänä Halosenniemessä on esillä kultakauden taiteilijoiden maalauksia. Pekka Halosen lisäksi töitä on muun muassa Albert Edelfeltiltä, Helene Schjerfbeckiltä ja Akseli Gallen-Kallelalta. Taiteilijat ovat vanginneet töihinsä kesäisiä maisemia sekä ihmisten arkea ja juhlaa. Näyttelyssä olevat 70 työtä on ripustettu ympäri taloa sekä ala- että yläkertaan.
Kolmantena retken kohteena oli Lottamuseo. Siellä esillä oleva näyttely kertoo naisten vapaaehtoistyöstä rauhan ja sotien aikana (1939-1944).
Kuusankosken Retkeilijät sai tätä kulttuurimatkaa varten avustusta Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiöltä.
Liisa Taavitsainen
Vastaa